Today.ua

Українські роботодавці недоплачують ЄСВ за найманих працівників: як перевірити свій страховий стаж

Для того, щоб вийти на пенсію вчасно, потрібно мати достатню кількість років страхового стажу. Однак буває, що людина тривалий час працювала неофіційно, і за неї не сплачувався Єдиний соціальний внесок. Втім, нерідко трапляється, що працівник влаштований офіційно, а роботодавець недоплачує за нього ЄСВ.

Українці можуть самі перевірити, чи платять за них ЄСВ регулярно та чи в повному обсязі. Як це зробити, розповіли у Пенсійному фонді України.

Наявність страхового стажу – це основна умова отримання пенсії у майбутньому. Щоб мати його достатньо, бажано всі роки працювати офіційно. Крім того, роботодавець повинен щомісяця платити за найманого працівника ЄСВ у розмірі 22% від нарахованої працівникові зарплати або хоча б у розмірі мінімального страхового внеску, що дорівнює 22% від мінімальної зарплати. Лише за таких умов працівнику зараховуватиметься повний місяць страхового стажу.

Причому в Україні щороку вимога до стажу приростає одним роком. Так, цьогоріч, аби вийти на пенсію у 60 років, потрібно мати 30 років страхового стажу, а наступного року знадобиться вже 31 рік. Таким чином, вимога за стажем має до 2028 року зрости до 35 років, і лише тоді його зростання зупиниться.

Тобто майбутнім пенсіонерам буде важливим кожен місяць роботи, щоб вийти на пенсію у 60 років. Тому кожному працівнику дуже важливо особисто контролювати процес сплати за нього ЄСВ та поповнення свого страхового стажу. Зробити це доволі просто.

Як проконтролювати свій страховий стаж

При цьому потрібно знати, що ваш стаж до 2004 року, швидше за все, в електронному вигляді не відображається. Щоб він відобразився, необхідно буде оцифрувати свою трудову книжку і внести до особистого кабінету відомості про більш ранній стаж додатково. Це можна зробити як самостійно, так і за допомогою працівників Пенсійного фонду.

Нагадаємо, в Україні запроваджують нову систему індексації пенсії. Прем'єр розповів, як пенсіонерам рахуватимуть бали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ