Today.ua

В Україні підвищили пенсійний вік: скільки років і який стаж потрібно мати пенсіонеру

В Україні підвищили пенсійний вік. Однак це підвищення торкнеться не всіх, а лише жінок. Цьогоріч їх зрівняли у віці виходу на пенсію з чоловіками. Таким чином, починаючи з 2021 року жінки, як і чоловіки, мають право виходу на пенсію лише з 60 років.

Ця норма вступає в дію для жінок, які народилися після 31 березня 1961 року. На пів року раніше вийшли на пенсію українки, які народилися в інтервалі від 1 жовтня 1960 року до 31 березня 1961.

Змінилася також вимога до стажу, при якому можна вийти на заслужений відпочинок у 60 років. Якщо в минулому році для цього досить було 27 років, то вже у 2021 році потрібно не менше 28. З кожним роком необхідна тривалість стажу приростатиме на один рік, поки до 2028 не досягне 35 років. На цьому рівні вона зупиниться.

Фахівці підрахували, що через такі вимоги до стажу, вчасно (в 60 років) вийти на заслужений відпочинок зможуть лише 45% українців.

При цьому, якщо до 60 років не набрав потрібного стажу, то вдруге можна буде спробувати вийти на пенсію у 63 роки. В 63 вимоги щодо стажу менш жорсткі. Ще один етап, коли можна зробити спробу вийти на пенсію - 65 років. У 65 потрібно ще менше стажу. Так, у цьому році зможуть піти на пенсію 63-річні українці зі стажем від 18 до 28 років, а також 65-річні, які мають стаж від 15 до 18 років.

Звернемо увагу, що пенсійний вік для українців один з найнижчих в Європі. Багато наших сусідів йдуть на пенсію не раніше 63-65 років. Україна пішла шляхом, коли не вік, а наявність достатнього трудового стажу визначає можливість отримання пенсії. Чим більше стажу - тим раніше можна вийти на пенсію.

Нагадаємо, у 2021 році на українців чекає п'ять етапів підвищення пенсії. Перший з них уже стартував з 1 січня.

Раніше ми писали, що з 1 січня в Україні збільшили абонплату за газ для користувачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ