Today.ua

В Україні вже з цього року збільшиться вартість житла: на скільки виростуть ціни

Уже в цьому році в Україні істотно зросте вартість житла. До кінця 2021 року заповітні квадратні метри можуть вирости в ціні на 10-15%, прогнозують знавці ринку нерухомості.

Вартість житла буде рости, незважаючи на коронавірус і пов'язані з ним локдаун, зростання безробіття, зниження доходів і невизначеність у суспільстві. Якісне житло, як і раніше, буде залишатися своєрідною "валютою", яка не дешевшає, а лише додає в ціні. Тому попит на житло буде, а відповідно, і його ціна буде рости.

На думку глави будівельного об'єднання The Wall-Ukraine Віталія Грусевича, вартість житла буде залежати від декількох факторів:

При цьому Грусевич загострює увагу, що саме якісне житло з високим ступенем готовності зараз користується найбільшим попитом на ринку нерухомості. Люди не готові ризикувати своїми доходами, вкладаючи гроші в дешеве житло, яке знаходиться лише на початковій стадії будівництва. Резонансні фінансові афери з грошима вкладників зробили українців обачнішими. І зараз вони готові платити більше, проте при цьому хочуть мати гарантію, що вони отримають за свої гроші якісний товар і, головне, взагалі його отримають. Тому на ринку нерухомості буде рости попит на житло зі ступенем готовності від 50% і вище. Природно, і вартість такого житла також підвищуватиметься. До кінця року, вважає фахівець, вона може вирости на 10-15%.

"До речі, в 2020 році вже з'явилася реакція на таку тенденцію. Девелопери максимально відтягують початок продажів для досягнення більш високої ціни, з'явилися проекти з продажем виключно готового житла", - говорить фахівець.

При цьому січневий локдаун навряд чи зможе відчутно вплинути на ринок нерухомості. Адже в січні-лютому там і так щорічно спостерігається застій, і обсяги продажів падають у 1,5-2 рази.

Нагадаємо, українцям розповіли, кому в цьому році доведеться заплатити по 25 тисяч гривень податку на житло. Йдеться про квартири площею понад 300 квадратних метрів і будинки понад 500 квадратів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ