Today.ua

Стало відомо, як будуть враховувати набутий за кордоном стаж при нарахуванні української пенсії

Українцям повідомили, що набутий за кордоном страховий стаж враховуватиметься їм при нарахуванні пенсії. Також, згідно з новим законопроектом, військова служба за кордоном прирівнюватиметься до української.

Під положення нового документа підпадають понад 2 мільйони українських пенсіонерів, які мають страховий стаж в інших країнах. Раніше стаж, набутий за кордоном в Україні не враховувався, але тепер буде врахований у повному розмірі. Українці, які зараз тимчасово проживають та працюють в інших країнах, можуть не переживати, що у майбутньому цей період не зарахується їм у стаж.

При цьому є винятки. Якщо особа, починаючи з 19 лютого 2014 року, працювала в організаціях, створених на тимчасово окупованих територіях, або на Росію, то ці роки в стаж не врахуються.

Щодо жителів Криму, то їм платитимуть пенсії лише в тому випадку, якщо вони не отримують виплати з Росії.

Умовою отримання пенсії в Україні є обов'язкова ідентифікація особи, яку необхідно проводити щорічно. Це можна зробити офлайн у найближчому Пенсійному фонді або онлайн через особистий кабінет ПФУ. Перебуваючи за кордоном, необхідно пройти ідентифікацію через консульські установи.

Якщо людина проживає за кордоном, вона може отримувати українську пенсію на банківський рахунок, відкритий раніше в Україні, або через міжнародний переказ на місцевій пошті, якщо виплати раніше вона отримувала через Укрпошту.

Нагадаємо, на яку доплату до пенсії можуть розраховувати пенсіонери, виплати яких менше 3000 грн на місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ