Today.ua

Українці можуть знизити суму комунальних платежів або не сплачувати за послуги

Українці мають право на перерахунок сум у рахунках за комуналку, а в окремих випадках – не платити за послуги. Стало відомо, як зменшити розмір платежів за послуги ЖКГ.

Як зменшити суми у платіжках за комуналку

У постанові Кабміну №151 подано вимоги до якості комунальних послуг. Споживач у разі виявлення порушень може звернутися до постачальника з вимогою перерахувати суми на рахунках. Якщо підприємство проігнорує вимогу, можна добитися перерахунку через суд.

Є нормативи щодо температури повітря в опалювальному приміщенні – не нижче 20 градусів. Якщо в квартирі холодніше, за кожен градус нижче за норму сума в рахунку за опалення повинна зменшуватися на 5%.

Температура гарячої води має бути від 50 до 75 градусів. Якщо вона нижча – від 45 до 49 градусів, тариф має бути знижено на 10%, а якщо від 40 до 44 градусів – на 30%. Якщо вода ледь тепла – до 40 градусів, можна платити за неї, як за холодну.

Хто може не платити комуналку

Оплату за комуналку можуть скасувати, якщо споживач отримав неякісну послугу, а це доведеться довести.

Другий варіант, коли можливе скасування плати за комуналку – відсутність протягом 30 днів удома – це стосується переселенців та біженців.

За ухвалою Кабміну, заборонено під час війни відключати комунальні послуги за борги.

Біженці можуть перерахувати суми у платіжках за газ, холодну гарячу воду та електроенергію.

За наявності лічильників за послуги не можна платити. Заяву на перерахунок слід подавати постачальнику кожні 30 днів. Однак згідно із законом заборонено перераховувати:

Раніше повідомлялося, що тариф на електроенергію не відповідає ринковому навіть після підвищення, яке відбулося 1 червня. Українців попередили про подальше подорожчання комунальної послуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ