Today.ua

В Україні виріс попит на житло у кредит: де найбільше беруть іпотеки

Українці стали частіше купувати житло в кредит. Зокрема, йдеться про пільгові іпотеки в рамках програми "єОселя". Починаючи з травня, кількість іпотек збільшилася.

За даними НБУ, українські банки видали в останній місяць весни 232 іпотечні кредити на загальну суму 322,5 мільйона гривень. У порівнянні з квітнем, цей показник у шість разів вищий. Найбільший попит серед тих, хто бере іпотеки, має нерухомість на вторинному ринку.

У НБУ це пов'язують із здобуттям популярності державної програми "єОселя". Нагадаємо, що ця програма запрацювала в Україні в жовтні 2022 року для обмеженої кількості громадян - медиків, військових, силовиків, вчителів та науковців. З 1 серпня уряд розширює програму – скористатися нею можуть ще ветерани війни та ті громадяни, які не мають власного житла.

У травні середньозважена ефективна відсоткова ставка за іпотечними кредитами склала 8,05% проти 14,6% у квітні.

Згідно зі статистикою, найбільшу кількість іпотечних кредитів у травні банки видали в Києві та області. Українці оформили 103 договори на суму 164,4 млн. гривень (частка в 51% від загальної кількості). На другому місці за кількістю угод – Волинська область, на третьому – Вінницька область.

Головна перевага "єОселя" полягає у можливості придбати житло в іпотеку під 3% та 7%, тоді як звичайні кредити на житло банки видають під 15-25%.

Взяти пільгову іпотеку зі ставкою 3% можуть українці:

Раніше повідомлялося, що в Україні зросли ціни на квартири в новобудовах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ