Today.ua

В Україні з січня підвищиться абонплата за опалення, воду та вивіз сміття: названі тарифи

Українцям з нового року доведеться щомісяця платити абонплату за воду, опалення та вивезення сміття. Відповідно до прийнятого закону "Про житлово-комунальні послуги", витрати на утримання і ремонт інфраструктури ляжуть на плечі домовласників.

З 1 січня у мешканців буде два варіанти: об'єднатися ОСББ і підписати колективні договори на поставку води, тепла, вивезення сміття, або ж самостійно укласти індивідуальні угоди і платити абонплату за свою квартиру. Сума абонплати складатиме більше 100 грн на місяць з кожної квартири, незалежно від сезону.

У разі підписання колективної угоди, мешканці будинку самі відповідають за стан інфраструктури, наймають компанію, яка займається ремонтом, і тому розмір абонплати вони визначатимуть самостійно.

За обслуговування комунікацій в будь-якому випадку повинен хтось платити. Мережі в Україні зношені, і у держави немає грошей на ремонт. Якщо депутати проголосують за відповідний законопроект, то більшості українців доведеться оплачувати абонплату практично за всі комунальні послуги вже з січня наступного року. Через карантин голосування поки що відкладають.

Як буде розраховуватися абонплата?

З грудня прожитковий мінімум в Україні складе 2189 грн. Формула розрахунку абонплати за комуналку виглядає так: 2 * прожитковий мінімум * 2,58 * 0,15 * К, де:

Таким чином, абонплата на воду і опалення буде 32,19 грн, на вивезення сміття - 15,2 грн. Загальна сума виходить близько 111,7 грн на місяць.

Раніше повідомлялося, що з 1 січня в Україні заплановано відключення газу в квартирах, де немає лічильників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ