Today.ua

В Україні збільшили держзамовлення на підготовку затребуваних спеціалістів: кому у найближчі роки буде легше знайти роботу

В Україні цього року збільшили держзамовлення на підготовку низки фахівців у навчальних закладах одразу на 3,5 тис. місць. Уряд вирішив готувати більше соціальних і медичних працівників, а також фахівців робочих спеціальностей, для яких зараз достатньо роботи.

У Міносвіти заявили, що навчальні заклади націлені готувати більше психологів, терапевтів, реабілітологів, інженерів та технологів, IT-фахівців, і на ці спеціальності найближчими роками буде попит.

Серед робітничих спеціальностей особливо затребувані зараз слюсарі-сантехніки, електрики та токарі.

Також збільшено обсяги державного замовлення за спеціальностями: автоматизація, комп'ютерно-інтегровані технології та робототехніка; інформаційно-вимірювальні технології; озброєння та військова техніка; міжнародні відносини, громадські комунікації та регіональні студії; безпека державного кордону.

У сучасних реаліях з огляду на нинішні потреби країни ці професії потрібні на ринку. Саме тому в держзамовленні визначено "пріоритетні галузі підготовки фахівців найпотрібніших спеціальностей".

На фоні збільшення держзамовлення на низку спеціальностей, у Міністерстві освіти пропонують перевести частину студентів-бюджетників на грантове фінансування та скоротити кількість студентів на бюджеті. Державне фінансування буде збережено для певних спеціальностей, зокрема медицини, освіти та природничих наук.

У 2023 році до вузів України подали заяви понад 1,1 мільйона абітурієнтів. З них можливість здобути вищу освіту коштом держави отримали 78 680 тисяч абітурієнтів.

Раніше повідомлялося, що в світі буде масове звільнення жінок з роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ