Today.ua

Як українцям перейти на інший вид пенсії та отримувати більше: в Пенсійному фонді розкрили подробиці

Українці можуть отримувати пенсію як за вислугу років, так і за віком. Але не всі знають, що отримуючи один вид пенсії, можна також перейти на інший. У Пенсійному фонді розповіли, що для цього необхідно зробити, коли одна пенсія вже призначена і громадянин при цьому ще продовжує працювати.

Зазначається, що якщо співробітнику була призначена пенсія за вислугу років, але після цього він продовжив працювати на іншій посаді, то через деякий час настає момент, коли такій людині можуть вже призначити пенсію за віком. Однак показник середньої зарплати для нарахування різних пенсій не однаковий, на що і слід звернути увагу.

Згідно зі статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", українці мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років і при наявності страхового стажу не менше 27 років. Таким чином, будь-який громадянин може перейти з одного виду пенсії на інший, подавши відповідну заяву до Пенсійного фонду. При зміні пенсії застосовується показник середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення попереднього виду пенсії. Це означає, що при переході з пенсії за вислугу років на пенсію за віком буде застосований показник середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення пенсії за вислугу років, збільшений на коефіцієнти підвищення показника (1,17 і 1,11).

Раніше повідомлялося, що українці, які відпрацювали за кордоном певний період, можуть розраховувати на іноземну пенсію в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ