Today.ua

Які продукти в Україні подорожчають вже цієї осені: озвучені ціни

Ціни на продукти цієї осені виростуть не критично, зазначають експерти. Економіст Олег Пендзин розповів, вартість яких продуктів найближчим часом зросте, і з яких причин це станеться.

Відзначається, що сезонні фрукти і овочі на даний момент впали в ціні, так як закінчується збір врожаю. До нового року ціни почнуть поступово зростати, за рахунок вартості зберігання. Всі овочі борщового набору, за словами Пендзина, подорожчають на 5-10%. Тому зараз саме час купувати картоплю і цибулю на зиму, а також заготовляти консервації. До середини жовтня ціни ще протримаються невисокими.

Що подорожчає, так це хліб. Ціна на хліб до кінця року підскочить на 5%, так як за останній час подорожчали всі компоненти, від яких залежить собівартість хліба. Пшениця з початку нинішнього року подорожчала на 40% через поганий врожай. Крім того, з початку року в півтора рази стала дорожчою соняшникова олія, а за останній тиждень майже на третину подорожчав цукор. Все це безпосередньо відображається на ціні хлібобулочних виробів. Вартість яблук в Україні за останні тижні досягла трирічного максимуму. Причинами аграрії називають низьку врожайність ранніх сортів, а також погану якість врожаю середніх і пізніх сортів яблук. Однак, протягом жовтня ціни можуть трохи впасти.

Також повідомлялося, що в Україні очікується низький урожай соняшнику, через що ціни на соняшникову олію будуть стрімко зростати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ